Gazdálkodj okosan!

2023.03.05

Az amerikai Monopoly társasjáték magyar kiadását 1952-ben betiltották. Sikeres szocialista változatát 1966-ban alkották meg "Gazdálkodj okosan!" címmel. A társasjátékot ma is forgalmazzák, online változata is létezik, nemzedékek nőttek fel rajta. A játék célja egy berendezett lakás és némi megtakarítás megszerzése. Gazdálkodni ugyan nem tanít meg, mert a vagyonfelhalmozás részben automatikus, részben szerencse alapú, szemlélete azonban jól tükrözi az ateista gondolkodású 20. századot, ahol az élet egyetlen célja: biztosítani a gondtalan élet vagyoni feltételeit egészségünk megőrzéséért vállalt némi fáradozás mellett. Az alapképlet 21. századi társadalmunkban sem változott, csak a kimerülő természeti kincsek, leromló természeti környezet okán mi már hajlunk rá, hogy szemet hunyjunk a javak egyelőtlen elosztása fölött azért, hogy nekünk jusson elég.

Ennek a beszűkült látószögnek fordítanak hátat a mai szentírási szakaszok. Ábrahámot kihívja az Úr a megszerzett-megörökölt létbiztonságból, "földedről, rokonságod köréből és atyád házából" (Gen 12,1). A cél egy olyan életvezetés, amely egyedül az Úr ígéretére hagyatkozik. Jézus ugyanígy kiszakítja legjobb barátait a hétköznapokban szövögetett álmaik társasjátékából. Fölviszi őket a hegyre, és egyszerre vonzó és ijesztő mennyei ragyogásban Isten Fiaként mutatkozik előttük az összes ószövetségi ígéret beteljesítőjeként (vö. Mt17,2-3.6). Timóteust pedig meghívja Szent Pál, hogy "vállald velem együtt a szenvedéseket az evangéliumért, Isten erejére támaszkodva, aki megváltott minket" Krisztusban (2Tim 1,8-9).

Mondják, hogy a "Gazdálkodj okosan!" társasjáték kiszámítható, biztos jómódjának befellegzett. Annál sürgetőbb, hogy kiszakadjunk ennek bűvköréből, és egy teljesebb életcél megvalósítását tűzzük ki Isten Fiában, áldássá válva a föld minden nemzetsége számára (vö. Gen 12,4).

Te mitől érzed magad nyertesnek?