Gyufásskatulya

2024.01.01

Máriát, Isten anyját ünnepeljük a mai napon, de valójában Fiáról szól ez az ünnep.

Mária az a gyufásskatulya, amely a végtelen értékes gyufát, Jézust, magában hordozta. Egyedül ő képes lángra lobbantani életünket.

A gyufásskatulya gyufa nélkül hasznavehetetlen; ráadásul elhasználódik, miközben meggyújtja a belé rejtett gyufát. Lehet, hogy mi szebb, különlegesebb életet vártunk, mégis Mária gyufásskatulyányi élete vezet el minket a boldogságra. Mária teljes természetességgel kéri: "Áldjon meg az Úr és oltalmazzon!" (Szám 6,24) Megmutatja, hogyan fordítsuk életünket bizalommal Isten felé, magunkba rejtve életünk gyújtópontját, mert mindenkit megáld az Isten, aki bízik benne. Mária csendesen "szívébe véste [a pásztorok] szavait, és gyakran elgondolkodott rajtuk." (Vö. Lk 2,19) Tőle tanuljuk hordozni gondolatainkban, érzéseinkben Jézust, akiben "a fogadott fiúságot elnyertük." (Vö. Gal 4,5b) Jézussal "Isten elküldte Fiának Lelkét szívünkbe, aki azt kiáltja: »Abba, Atya!«" (Gal 4,6b) A Máriától ellesett, rendíthetetlen bizalommal foghatjuk tehát Isten kezét akármilyen veszélyben, és sorsunk nem a teljesítményünktől függ, hanem ettől a bizalomtól. Erre pedig nagy szükségünk van, mert egyre bonyolultabb módon ölel át bennünket a globalizált világ a maga profitéhségével és egyenlőtlenségeivel.

Ferenc pápa a mesterséges intelligencia terjedése kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy "a mesterséges intelligencia, ha az integrált emberi fejlődés előmozdítására használják, jelentős újításokat hozhat a mezőgazdaság, az oktatás és a kultúra területén." Ugyanakkor ez a fejlődés "az egyéneket kategorizáló automatizált... megfigyelőrendszerek... vagy a társadalmi hitelminősítő rendszerek bevezetése révén... a polgárok között helytelen rangsorokat hoz létre." Már most is manipulálja az egyén szabad választását a személyre szabott kínálatokkal, és veszélyes az, ahogy ezek az algoritmusok "képesek "hallucinálni", azaz olyan állításokat generálni, amelyek első pillantásra hihetőek, de valójában alaptalanok vagy előítéleteket erősítenek... Amikor az algoritmusok az információkból következtetéseket vonnak le, mindig fennáll a veszélye, hogy torzítanak." És úgy tűnik, hogy sok fejlesztő ezt gátlástalanul ki is használja. Amikor a Szentatya etikai gátak, nemzetközi jogi szabályozás bevezetését sürgeti, szeme előtt "a másik embert a maga elidegeníthetetlen méltóságában elismerő és befogadó kapcsolatok" építése lebeg. (idézeteket lásd Ferenc pápa üzenete a béke 57. világnapjára)

Szükségünk van Mária gyufásskatulyányi hitére, amivel körbeölelte az Üdvözítőt.