Hernyóbábból lepke

2023.04.23

Húsvét az átváltozások ünnepe, mint ahogy egész kereszténységünk is az átváltozást ünnepli. Hernyóból báb, bábból lepke lesz. Ha engedjük, hogy magával ragadjon az ünnep, akkor felszabadultan gyönyörködünk Istenben, aki megszabadít, aki átváltoztat, aki életre kelt, aki megújít "Krisztusnak, a hibátlan és szeplőtelen báránynak drága vére árán" (1Pét 1,19).

A hétköznapokban talán éppen az a mi bajunk, hogy nem feledkezünk bele Isten gyönyörűségének szemlélésébe, nem akarjuk, hogy átváltoztasson minket, mert már megszoktuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, nem értjük, miért kellene kibújnunk szűkös kis világunkból, és szárnyra kelnünk.

Csukás István mesefigurája, Süsü, tud gyönyörködni a lepkékben. Szalad utánuk, szinte szárnyra kel. Mi tudjuk, hogy hogyan lesz a hernyóból báb, bábból lepke, ismerjük a gomolyfelhőképződés okait, időjárás-előrejelzést olvasunk a telefonunkon, mindent tudunk, csak gyönyörködni nem tudunk. Főleg nem saját gyöngülésünkben, öregedésünkben, (át)változásainkban.

Pedig húsvét az átváltozások ünnepe. Az egyházatyák keményen küzdöttek a gnosztikus eretnekek ellen, akik tudásuk révén akartak átváltozni. A hívő ember Krisztustól kér szabadulást: "mert lelkem az alvilág mélyén nem hagyod, hogy testem romlást lásson, nem akarod." (Zsolt 15,10; ApCsel 2,27).

Süsü nem tudott sokat a hernyókról, lepkékről, gomolyfelhőkről, de tudott gyönyörködni bennük vadkörtét majszolva. Kérlek, végezz el egy egyszerű feladatot az emmauszi tanítványok lángoló lelkesedésével (vö. Lk 24,32): gyönyörködj három percet a tavaszban! Gyönyörködj három percet a kezedben! Gyönyörködj három percet a Téged átváltoztató Istenben!