Nem ér!

2023.10.01

Ha gyerekek játszanak együtt, időről időre felhangzik a méltatlankodó "Nem ér!" felkiáltás, jelezve hogy az egyik gyerek a játék megállítását kéri, mert szerinte igazságtalanság történt. Gyakran nem valamely játékszabály megszegése miatt hangzik el ez a mondat, hanem például azért, mert egyenlőtlenek az erőviszonyok, és valaki vesztésre áll. Ezért az illető szeretné, ha a játékot tiszta lappal újra kezdenék. Ha szükség van rá a játék folytatásához, akkor újraosztják a csapatokat, ha nem, akkor hagyják, hadd álljon ki, hadd duzzogjon, és nélküle folytatják a játékot. A gyerekek nem az alapján döntenek, hogy történt-e igazságtalanság, hanem hogy a játék folytatható-e.

Sokszor mi is igazságtalannak érezzük az életet, és mi is felkiáltunk: "Nem ér!". Szeretnénk, ha Isten újraosztaná a lapokat, hogy egy sikeres szériát kezdhessünk. Ilyenkor az Úr visszakérdez:

"Vajon az én utam nem igazságos, és nem inkább a ti útjaitok gonoszak?" (Ez 18,25b).

Mert ki tehet arról, hogy az egyik csapatkapitány gyenge akaratú volt, és engedte, hogy a nagyobb fiúk mind a másik csapatba kerüljenek. Ki volt itt igazságtalan? A játékban lehet, hogy nem egyenlőek a feltételek mindenki számára, de mindenkinek joga van játszani, és viselnie kell a maga felelősségét. A cél, hogy közösen játsszunk.

Ha nem megy a játék, nem duzzognunk kell, és kavicsot dobálni a pálya szélén, hanem változtatnunk kell a látószögünkön. Ezért "ne keresse senki csak a maga javát, hanem a másét is!" (Fil 2,4) Dolgozzunk elsősorban a közösség boldogulásán, bízva abban, ha a többieknek is jó, akkor nekem is jó. Aki "belátja bűneit és elfordul [önzésétől], azért életben marad és nem hal meg." (vö. Ez 18,28) Ha a közösséget tartom szem előtt, akkor tudom, hogy a boldogulásunkhoz a másik tehetségére is szükségünk van. Ezért "mindenki alázatosan tekintse a másikat maga fölött állónak" (Fil 2,3b). "Ugyanazt az érzést ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban is megvolt, aki... kiüresítette önmagát, szolgai alakot vett fel, és hasonló lett az emberekhez." (Vö. Fil 2,5.7a) Lehet, hogy először hőzöngsz, de térj jobb belátásra, és dolgozz másokért a szőlőben! (Vö. Mt 21,29) Együtt, egymást dicsérve Krisztus útján járni! Ez a jó hozzáállás.