A labda útja

2023.09.17

Labdajátékokban a labda útjának követése zsigerekig hatoló feladata a játékosoknak. A kezdők minden idegszálukkal rátapadnak a játékszerre, a gyakorlottabbak a labdán túl arra figyelnek, vajon mi lehet az ellenfél játékterve, amit nekik meg kell hiúsítaniuk. Különböző szinten, de mindegyikük számára megszűnik a külvilág, csak a játék létezik, minden a labda útja körül forog.

Aki jó a sportban, megtanul összpontosítani, lemondani és teljesíteni. Mindez sikeressé teszi a versenyszférában, mert foggal-körömmel, dühvel és haraggal a másik fölébe akar kerekedni. Ám "a düh és a harag egyaránt utálatos, csak az ragaszkodik hozzá, aki bűnös." (Sir 27,33) A bölcs és érett játékosok túllépnek ezen, és tisztelve az ellenfelet képesek megbocsátani egymás hibáit, megtanulják értékelni a másik képességeit, és jó kapcsolatot alakítanak ki az öltözőben a legnagyobb riválisukkal is. "Bocsáss meg a másik embernek, ha vétett, imádkozzál, és neked is megbocsátják vétked." (Sir 28,2) Mindez megsokszorozza a teljesítményt és teherbíróvá tesz; tanít önzetlenségre, alázatra és mások megbecsülésére. A siker utáni vágy mellett megszületik bennünk az emberség.

Azonban ahhoz, hogy ne csak sikeresek és emberségesek legyünk, hanem boldogok is, még egy szintet kell ugrani. Olyan ez, mintha elkezdenénk egyszerre több labdával és több játékossal játszani. Megváltoznak a játékszabályok, a cél már nem a másik legyőzése, hanem, hogy a labdákat és egymást játékban tartsuk. "Egyikünk sem él csak önmagának, és egyikünk sem hal meg csak önmagának." (Róm 14,7) Szólongatjuk egymást, megteremtjük a figyelmet egy közös és személyes játékhoz, amelyben csak nyertesek vannak.

Tudom, szürreális: ilyen labdajáték nincs, hisz nem lehet benne pontokat nyerni, nem lehet egymás fölébe kerekedni. Ám épp egy ilyen képzeletbeli labdajátékhoz hasonlítanak primér interakcióink: családi közösségünk, barátságaink, bensőséges közösségi kapcsolataink. Merthogy ilyen Isten maga is. "Az úr szíve megesett a szolgán: szabadon bocsátotta őt, sőt még az adósságát is elengedte." (Mt 18,27) Hasonlítsunk rá, tartsuk egymást játékban, és a labda útja összeköt.