Adósbesorolás

2024.05.05

Vezető hírnek számít, ha egy nemzetközi hitelminősítő egy ország adósbesorolásán változtat. Elemzők százait foglalkoztatják ezek a mamutcégek, hogy véleményt mondjanak egy ország adósságtörlesztési kilátásairól, gazdasági teljesítőképességének alakulásáról. A tőlük kapott osztályzat nagyban befolyásolja a pénzügyi befektetőket és cégeket, hogy indítanak-e beruházást az adott országban.

Sokszor Istenről is hasonlóképpen gondolkodunk. Olyannak látjuk, mint egy nemzetközi hitelminősítő intézetet, aki elemzők százait foglalkoztatja, hogy megállapítsa, megérdemeljük-e, hogy jót tegyen velünk. Emlékszem, gyerekkoromban a vasárnapi szentmisén aszerint ültem előrébb vagy hátrébb a templomban, hogy szerintem azon a héten mennyire voltam kedves Istennek. Sok idő kellett, míg megtanultam, hogy Isten nem az én szemüvegemen keresztül lát engem. Sokszor "leminősítem" magamat, mert kudarc ért, de Isten ettől még szépnek lát. Még több időbe telt, míg felfedeztem, hogy ő nem is azt nézi, amit én. Nem a kudarcaimat számolja, nem a mulasztásaimat, hanem a jókedélyű jótetteimben gyönyörködik. Azt keresi, hogy mikor szeretek úgy, mint ő.

"Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet." (1Jn 4,8)

Nem adósságainkat számolgatja, mert Krisztus már mindent törlesztett életáldozatával. "Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért." (Jn 15,13) Az adósságainkat, sebeinket, kudarcainkat csak mi panaszoljuk fel újra és újra, mert annyira félünk az újabb sérüléstől, hogy inkább nem megyünk közel egymáshoz, és sértődöttségbe, biztonságos távolságtartásba burkolózunk. De "Isten nem személyválogató. Mindenki kedves előtte, [...] aki féli őt, és az igazságot cselekszi." (ApCsel 10,34b-35)

Míg a hitelminősítők óvatosságra intenek egész országokkal szemben adósságállományuk összetétele és fiskális politikájuk miatt, Isten mindegyikőnket nyitottságra, barátkozásra hív, és ebben ő jár elöl jó példával. "Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket." (Jn 15,12) Kövessük őt a szeretet útján!