Apróságok

2024.06.16

Az apróságoknak nem tulajdonítunk jelentőséget. Mert hát az aprósütemény nem esküvői torta. Egy fesztiválon nagy megtiszteltetés fiatal zenészeknek, ha a fellépő sztárok előzenekara lehetnek, de elsősorban nem őket várják. Ha hosszú idő után rászánunk egy napot, hogy rendbe tegyük otthonunkat, akkor apró-cseprő feladatokkal - mosás, takarítás, rendrakás - úgy elmegy az idő, hogy este fáradtan azt panaszoljuk: egész nap nem történt velünk semmi. Pedig ezek az apróságok nagyon fontosak. Az aprósüteménnyel verjük el először éhünket a lakodalomban. Az előzenekarokból lesznek a későbbi sztárok. Otthonunkban a minket körülvevő rend és tisztaság a biztosítéka jó közérzetünknek.

Élményközpontú társadalmunk az egyszeri és megismételhetetlen eseményeket favorizálja. Állandó stresszbe hajszol bennünket, hogy ne maradjunk le semmiről. Legyünk itt is, ott is, hogy érezzük a sodrást, és átéljük a csillogást. Isten azonban egészen más utat javasol nekünk. Igen, vannak kiemelkedő események életünkben, de értékességünket nem ezek adják. A valódi, mély történések az apróságokban vannak elrejtve. "Veszek egy hajtást a nagy cédrusfa tetejéről [...], és elültetem egy igen magas hegyen. [...] Ágakat fejleszt, gyümölcsöt terem, és pompás cédrussá fejlődik." (Vö. Ez 17,22-23) Túlhajszolt életformánk zsákutcába visz. A tortát várjuk, és elfeledünk örülni mindannak, ami előtte történt. Kapaszkodunk, hogy előzenekarból sztárok legyünk, és elveszítjük barátainkat, akikkel pedig együtt kezdtünk. Mindenütt ott vagyunk, de fut a lakás, és nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Isten az apróságok útjára visz minket. Prücskörésszünk a mindennapi apróságokkal, és bízzuk a növekedést az Úrra!

"A mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja, hogyan." (Mk 4,27b)

Süssünk aprósüteményt, énekeljük dalainkat, tegyük rendbe otthonunkat, és majd eljön az ideje a nagy ünnepeknek. Életünk kulcsa, hogy "bizalom tölt el bennünket" az Úr iránt. "Ezért is igyekszünk az ő kedvében járni, akár közel vagyunk hozzá, akár távol járunk tőle." (vö. 2Kr 5,6-9) Így minden apróság benn tart minket a bizalom erőterében.