Démonirtók és Haikyu

2024.05.12

A fiatalok körében tarolnak a koreai rockbandák, a gyerekek közt pedig a japán animációk. A Démonirtókban Tanjirou, a fiatal lány, húga megmentéséért edz keményen, hogy a démonirtók csapatához tartozhasson, és legyőzhesse az emberiséget fenyegető démonokat. A Haikyu-ban a Karasuno Gimnázium röplabdacsapatának kell legyőznie a vérprofi röpis fiatalokat a többi suliból. Mindenütt élet-halál küzdelem, edzés, bajtársiasság, kitartás az emberség, a barátság megőrzéséért egy kegyetlen világban. Úgy tűnik, fiatalok, gyerekek milliói vágynak a küzdelemre, a győzelemre a rossz felett, és hajlandók megküzdeni érte. Bár Európa alszik, és mintha köddé válna előttünk ez a tettrekész, értékes generáció, a mozicsinálók mégis megtalálják bennük ezt a vágyat, ami mindenképp vigasztaló.

Jézus hasonlóan kemény küzdelmet hirdet meg: "Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik." (Mk 16,15b-16) Nem babra megy a játék, az életünk múlik rajta. A miénk és a következő nemzedékeké.  

Pál apostol bátorítja az efezusiakat: a Szentlélek "gyújtson világosságot lelketekben, hogy megértsétek: milyen reményre hívott meg titeket [...]

Nagyszerű erejét Krisztusban mutatta meg, amikor a halálból feltámasztotta őt, és a mennyben jobbjára ültette.

Fölé emelte minden [...] erőnek és uralomnak, [...] nemcsak ezen a világon, hanem az eljövendőben is." (Vö. Ef 1,18-21) "Úgy jön el ismét, ahogyan [...] a mennybe ment." (Vö. ApCsel 1,11)

 Mennybe menetelével távlatokat nyitott előttünk Jézus. Hiába növekszik körülöttünk a sötétség, ez csak az elszántságunkat növeli; Krisztussal a menny itt van közöttünk, része lett a hitben emberi életünknek. Bár a többség csak sodródik, és bármikor ellenünk fordul, ha érdeke úgy kívánja, reményünk alapja Krisztus. Mert "aki hív titeket, hűséges, tehát meg is valósítja" (1Tessz 5,24) ígéretét.

Egymást bátorítjuk a démonirtók elszántságával, legyőzzük a sportarénák üvöltő rémületét, és kitartunk Jézus örömében. "A világban megpróbáltatások érnek titeket, de bízzatok, én legyőztem a világot." (Jn 16,33) A fiatal mozirajongók látják a sötét erőket, de hisznek a győzelemben. Vajon te hiszel?