Kutyaiskola

2023.09.10

Az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt hazánkban a kutyatartók száma. Ma már világviszonylatban is jelentős a Magyarországon tartott családi kutyák számaránya a lakosságéhoz viszonyítva. Sűrűn lakott övezetekben adódik az igény, hogy házi kedvenceink fegyelmezetten tudjanak viselkedni, amikor más kutyusokkal találkoznak. Bár ez a legfőbb indok, amivel kutyaiskolába íratkoznak be kutyák és gazdik, de az együtt töltött minőségi idő, a közös aktivitás és sportolás beillesztése a gazdák és kedvencük idejébe szintén örvendetes hozadéka az ott töltött alkalmaknak.

Öröm látni olyan négylábút, amely akár szabadon sétálva is olyan összhangban van gazdájával, hogy azonnal érzékeli a helyzet változását - jármű, kisgyermekes család, legfőképpen pedig másik eb, macska vagy más állat megjelenését környezetében - és tüstént gazdájára figyel, aki szintén a látóhatárt pásztázza, és utasításokat ad kutyájának.

Ez a harmonikus interakció kell jellemezze egymás közti kapcsolatainkat is. Máté evangélista tapintatos, áldozatos és figyelmes emberi kapcsolatok kialakítására hív. Olyan könnyű megharagudni egymásra... Jézus példája inkább arra sarkall, hogy szeretettel közeledjünk egymáshoz, kezdeményezzünk szeretetteljes beszélgetést azokkal, akik megbántottak. Bátran kérjünk meg közös barátot ennek támogatására. Tudnunk kell, ez az egész keresztény közösség ügye. (Vö. Mt 18,15-17) Ahogy a jó gazda hangja folytonosan kíséri az ebet, amikor bármelyikük változást észlel, jó, ha mi is kedves szóval fenntartjuk a kapcsolatot a környezetünkben élőkkel. Így megvan a bizalmi tőke, amelyre építve, akár nehéz érzéseket - megbántottságot, aggódást, elutasítottságot - is meg tudunk beszélni egymással. (Vö. Ez 33,7-9) Ha pedig a másik nem tudja befogadni szavunkat, és elutasítja szeretetünket, megmarad bennünk irányában a tisztelet, mint mindenki más iránt. Mert senki nem veheti el szívünkből a békét, csak mi magunk. "A szeretet nem tesz rosszat felebarátjának, mert a törvény teljessége a szeretet." (Róm 13,10)