Szódavíz

2023.12.23

Szódát vagy szikvizet úgy készíthetünk, hogy nagy nyomáson (4-6 bar) szén-dioxidot áramoltatunk át az ivóvizen. Bár a 18. század második felétől a tehetősebbek előtt már ismert a szikvíz Nyugat-Európában, Magyarországon az 1820-as évek végén a magyar bencés, Jedlik Ányos újításai nyomán indult nagyüzemi gyártásnak köszönhetően a tömegek számára is elérhetővé vált. Az ő találmánya egyebek mellett a szifontól a palack aljába vezetett cső, aminek révén több széndioxid marad az italban. A szódavíz készítéséhez nagy nyomás kell. Csak ebben a megváltozott környezetben jön létre a "savanyú víz".

Isten közelsége ilyen megváltozott környezet Dávid király életében. Templomot akar építeni Istennek, ám Isten őt és utódát teszi templomává. "Megszabadítalak minden ellenségedtől. [...] Fölemelem [...] utódodat, és megszilárdítom királyságát. [...] Házad és királyságod örökre fennmarad színem előtt." (Vö. 2Sám 7,11b.12b.16a)

Mária életében szintén ilyen megváltozott környezet az angyali üdvözlet pillanata. "Gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz [...] a Magasságbeli Fiának fogják hívni." (Vö. Lk 1,31a.32b)

Ilyen megváltozott környezet, ha terveinket, álmainkat megmerítjük "a Jézus Krisztusról szóló tanításban, annak a titoknak kinyilvánításában, amelyre ősidők óta csend borult." (Róm 16,25b)

Vajon keresem a közelségét, hogy átáramoljon rajtam pezsdítő jelenléte?