Titkos küldetés

2024.01.20

Az 1964-ben készült amerikai háborús film forgatókönyve szerint a II. világháború idején egy angol őrnagy öttagú különítményt hoz létre bűnözőkből, akiknek az a feladata, hogy a dubrovniki náci erődből kiszabadítsa azt a tábornokot, aki egyedül képes az olaszokat átállásra bírni a szövetségesek oldalára. A megbízott csapat titokban átutazik Európán, hogy végrehajtsa a lehetetlen küldetést. Eközben átalakul az életük: az önzés, anyagiasság helyét átveszi a hűség, bajtársiasság és önfeláldozás. A küldetés nemcsak Európán vezeti át őket, hanem a megtérés útján is.

Hosszú utat jár be Jónás próféta is, aki azt a lehetetlen küldetést kapja az ÚRtól, hogy megtérésre bírja a pogány nagyváros, Ninive lakóit. Jónás eszement vállakozásnak tartja az ÚR parancsát, ezért inkább elmenekül előle, de Isten az akkor ismert világ pereméről, a gibraltári szorosból hozta vissza a cethal gyomrában, hogy mégis nekiinduljon a küldetésnek. Ő lepődött meg legjobban, amikor "Ninive lakói hittek az Istennek. Böjtöt hirdettek, nagyok és kicsinyek egyaránt." (Vö. Jón 3,5)

Hosszú útra indult a Galileai-tó partjáról a két testvérpár is, amikor "Jézus azt mondta nekik: »Jöjjetek utánam, és én emberek halászaivá teszlek titeket!«" (Mk 1,17) Jónáshoz hasonlóan azonosulniuk kell Isten látásával: változásra kell hívják az embereket, de egyben meg is kell látniuk bennünk együttérző szívvel a változást. Így változnak ők maguk is lépésről lépésre Isten hasonlatosságára és képére. Jézus közelsége kilendíti őket az önzés síkjából, hogy életük ezután ne azokról a célokról szóljon, amit eddig kitűztek maguk elé, mert "akinek van felesége, éljen úgy, mintha nem volna, aki sír, mintha nem sírna, aki örül, mintha nem örülne, aki vásárol, mintha meg sem tartaná". (1Kor 7,29b-30)

A titkos küldetés célja végeredményben, hogy véget érjen a háború, az önzés uralma. Miközben ezen dolgozunk, magunk is változunk. Egy csapattá, testvérekké válunk, magunk is megtérünk, miközben másokat megtérésre hívunk. Végtelen boldogság, hogy Krisztust látják bennünk, miközben Krisztus szavait mondjuk tovább. Jézus titkos küldetésre hív. Belevágsz?